jul 25

Wetenschappelijk onderzoek bij chronisch lage rugklachten

In Nederland zijn er er veel mensen die last hebben van a-specifieke lage rugklachten. We spreken bij rugklachten van een verschillende fases in de rugklachten namelijk, acuut (0-6 weken), subacuut (6-12 weken) en chronisch (> 12 weken). Vooral bij de laatste categorie is het interessant om te onderzoeken welke factoren een rol spelen bij het onderhouden van deze lage rugklachten. Hierin wordt ingespeeld op, patiënt gerelateerde, psychosociale en werk gerelateerde factoren. Echter blijft slaap en slaapgedrag een onderbelichte factor bij deze klachten. Enige vorm van wetenschappelijke evidentie in de relatie tussen lage rugklachten en slaapomstandigheden is beperkt.


SlaapFysio en de Vrije Universiteit van Amsterdam sloegen de handen ineen om onderzoek te doen bij 16 personen met chronisch lage rugklachten. De onderzoeksmethode die gehanteerd werd zie je in onderstaande afbeelding.

Onderzoeksmethode

Om een indicatie te krijgen hebben in de actualiteit van de lage rugklachten en het comfort van de aanpassing in de matras en dus ondersteuning, hebben de deelnemers vragenlijsten ingevuld tijdens meerdere nachten. De resultaten die hieruit volgde zijn een reductie in pijnklachten met 18% en een verbetering van het matrascomfort met 25%.

Het gehele onderzoek lezen? Hierbij de link naar het onderzoek: https://sleep.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41606-022-00073-x

Vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met SlaapFysio.