Scoliose

Scoliose

Scoliose is een fysieke afwijking ofwel vergroeiing van de rug. Vanaf zijwaarts gezien loopt de wervelkolom in een S-bocht. Achterwaarts gezien zal de wervelkolom recht moeten lopen vanaf het bekken naar de nek. Echter bij een scoliose zien wij hier een vergroeiing in de vorm van een S-bocht en C-bocht. In 80% van alle gevallen van scoliose vindt men geen duidelijke oorzaak.

Dat personen met scoliose ook ‘s nachts vaak fysieke problemen hebben is niet onlogisch. De afwijking zorgt ervoor dat de ondersteuning op linker zijligging en rechter zijligging anders kan worden ervaren. De ene zijde zal meer tegendruk ervaren dan de andere zijde.

Persoonlijk slaapadvies

Slaaphouding

Scoliose patiënten slapen bijna 2x zoveel op de rug (48%) als mensen zonder een scoliose en buikslapen kwam niet voor bij de 10 proefpersonen. Er lijkt er een logisch verband te liggen tussen rugslapen bij scoliose, vanwege het feit dat men niet goed ondersteund wordt in zijligging.

Beweging

Personen met een scoliose draaien gemiddeld 30% minder gedurende de nacht dan mensen zonder scoliose. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit komt omdat ze het liefst slapen in 1 bepaalde voorkeurshouding.

Advies

De ervaring leert dat scoliose patiënten problemen ervaren met een juiste ondersteuning gedurende de nacht. Er zijn geen slaapsystemen die specifiek ontwikkeld zijn voor dit soort fysieke problemen. Het is dan ook aan te bevelen deze groep mensen persoonlijk advies te geven.

Contact

Wil je met ons in contact komen? Dat kan!

Contact opnemen