Nekklachten
In Nederland heeft zo’n 1 op de 3 mensen een bepaalde vorm van nekklachten. Factoren als stress en overbelasting worden vaak gerelateerd aan de stijfheid- en pijnklachten. Echter kan de slaaphouding van invloed zijn in het onderhouden en verergeren van deze klachten. De klachten in de nek kunnen ontstaan vanuit verschillende structuren:
1) Nekspieren
2) Gewrichten van de nekwervels
3) Discus (tussenwervelschijf)
4) Kapselband-apparaat
Klachten die met name worden ervaren ‘s nachts of ‘s ochtends bij het wakker worden is het van belang om te weten hoe iemand slaapt. De slaaphouding en ondersteuning van het matras in combinatie met een hoofdkussen zijn van invloed op ergonomische positie van de nek-schouderregio en dus de nekwervels.
Het advies voor een hoofdkussen is moeilijk vanwege de verschillende houdingen waarin men ‘s nachts slaapt. Daarnaast heeft ieder persoon zijn eigen lichaamsbouw. Dit maakt dat een kussen moet voldoen aan een aantal eisen. Door eerst in kaart te brengen in welke houding de persoon ligt, kunnen we objectiever in kaart brengen hoe de slaaphouding op het huidige matras en kussen is.
Nekklachten ontstaan vaak door lang in een verkeerde positie te liggen. Voorbeelden hiervan zijn langdurig liggen met geroteerde nekwervels of in rugligging op een te hoog kussen te slapen (zie afbeelding 1). Een goed ondersteunend kussen kan nekklachten voorkomen, verminderen of verhelpen. Heeft u een vraag, neem dan contact op middels dit contactformulier.