Lage rugklachten

Lage rugklachten

Ongeveer 90% van alle lage rugklachten hebben geen aantoonbare oorzaak. Lage rugklachten komen dikwijls tot uiting gedurende de nacht of ochtend. Een oorzaak hiervan kan zijn dat u verkeerd beweegt of een verkeerde slaaphouding aanneemt, zonder dat u zich hiervan bewust bent. Veelal wordt gedacht dat de pijnklachten vanuit de spieren komen. Echter is spierpijn meestal een resultante van bijvoorbeeld een gewrichtsblokkade, schade aan de tussenwervelschijf. Mensen gaan compenseren op een manier waarop de klachten als minst ervaren worden, dit kan spierspanning als resultaat geven.

Gedurende de nacht kunnen we in verschillende houdingen slapen. De gebruikelijke houdingen zijn zij- en rugligging en slaapt ongeveer 10% van Nederland graag op de buik. Daarnaast slapen personen vaak in tussenhoudingen (zie afbeelding 1 en 2), dit zijn gedraaide posities waarbij de wervelkolom geroteerd ligt. Wanneer deze houding langdurig wordt aangehouden kan dit de tussenwervelschijf en facet-gewrichten irriteren. De overbelasting kan ochtendstijfheid en pijnklachten tot gevolg hebben. Daarnaast kan buikligging (afbeelding 3) een oorzaak zijn voor de lage rugklachten.

Tussenhoudingen

De tussenhouding is een geroteerde positie van de wervelkolom. Spanning op de rib-wervelverbinding in de bovenrug kan zorgen voor klachten. Daarnaast liggen de onderrug en nek vaak in een geroteerde positie wat ervoor kan zorgen dat de facetgewrichten in de onderrug en nekregio op spanning komen te staan.

Afbeelding 1 Tussenhouding Buik

Afbeelding 2 Tussenhouding Rug

Afbeelding 3 Buikligging

Buikligging

In buikligging ontstaat er spanning op de onderrug. Hoe zachter de ondersteuning in buikligging, hoe hoger de druk op facetgewrichten en tussenwervelschijven in de onderrug. Daarnaast is de constante rotatie in de nekwervels een mogelijke oorzaak zijn van spier- en hoofdpijn.

Contact

Wil je met ons in contact komen? Dat kan!

Contact opnemen