Lage rugklachten

Lage rugklachten

Ongeveer 90% van alle lage rugklachten hebben geen aantoonbare oorzaak. Lage rugklachten komen dikwijls tot uiting gedurende de nacht of ochtend. Een oorzaak hiervan kan zijn dat u verkeerd beweegt of een verkeerde slaaphouding aanneemt, zonder dat u zich hiervan bewust bent. Veelal wordt gedacht dat de pijnklachten vanuit de spieren komen. Echter is spierpijn meestal een resultante van bijvoorbeeld een gewrichtsblokkade, schade aan de tussenwervelschijf. Mensen gaan compenseren op een manier waarop de klachten als minst ervaren worden, dit kan spierspanning als resultaat geven.

Gedurende de nacht kunnen we in verschillende houdingen slapen. De gebruikelijke houdingen zijn zij- en rugligging en slaapt ongeveer 10% van Nederland graag op de buik. Daarnaast slapen personen vaak in tussenhoudingen (zie afbeelding 1 en 2), dit zijn gedraaide posities waarbij de wervelkolom geroteerd ligt. Wanneer deze houding langdurig wordt aangehouden kan dit de tussenwervelschijf en facet-gewrichten irriteren. De overbelasting kan ochtendstijfheid en pijnklachten tot gevolg hebben. Daarnaast kan buikligging (afbeelding 3) een oorzaak zijn voor de lage rugklachten en nekklachten.

Bij SlaapFysio geven we inzicht in het slaapgedrag doormiddel van de slaapmeting. Kijk op de pagina van slaapadvies waarin SlaapFysio je kan ondersteunen in advies.

De slaaphouding in relatie tot lage rugklachten

Tussenhoudingen

Veel mensen denken op de zij te slapen, echter in veel gevallen ligt men niet stabiel op de zij. De tussenhoudingen zijn dan ook slaaphoudingen die eigenlijk tussen de zij- en buikligging of rugligging in zit. De tussenhouding is een slaaphouding waarbij de wervelkolom in een geroteerde positie ligt. Wanneer men langdurig in deze slaaphouding slaapt kunnen er fysieke klachten worden ervaren in de onderrug of nekregio. Dit heeft te maken met de facetgewrichtjes en de rib-wervelverbindingen in de rug die op spanning komen te staan en daardoor fysiek ongemak kunnen geven. Deze slaaphoudingen zijn af te leren door een juiste ondersteuning toe te passen.

Tussenhouding buik

Afbeelding 1 Tussenhouding Buik

Tussenhouding rug

Afbeelding 2 Tussenhouding Rug

Buikligging
Afbeelding 3 Buikligging

Buikligging

In de buikligging kan er spanning op de nek en onderrug ontstaan. Dit kan zich gaan uitten in lage rugklachten en nekklachten bij het wakker worden of opstaan. Hoe zachter de ondersteuning in buikligging, hoe hoger de druk op facetgewrichten en tussenwervelschijven in de onderrug. Daarnaast kan de constante rotatie in de nekwervels een trigger zijn voor spier- en hoofdpijn.

Contact

Wil je met ons in contact komen? Dat kan!

Contact opnemen