mei 08

Het slaapklimaat als sleutel voor een goede nachtrust

De lente is weer aangebroken de temperaturen nemen toe, ook in de slaapkamer. Verwissel ik mijn winterdekbed voor een zomerdekbed? Dan heb ik het warm of juist weer te koud…. Wellicht herken je de situatie bij jezelf. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat jouw slaap zo wordt beïnvloed door het microklimaat onder de dekens en de temperatuur van de slaapkamer?

Als slaapfysiotherapeut zoek ik naar factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van slaap. Uiteraard met als doel de slaapomstandigheden te optimaliseren. De meeste consumenten zijn op zoek naar verkoeling gedurende de nacht. Dit komt omdat wij tegen het vallen van de avond ons slaaphormoon melatonine aanmaken en hierdoor onze lichaamstemperatuur daalt. Wanneer de lichaamstemperatuur niet goed genoeg kan dalen door bijvoorbeeld een te warme slaapkamer of bed, gaat het lichaam werken om de temperatuur te doen dalen.  Wij verliezen dan ook rond de 250-500ml vocht per nacht. Transpireren zorgt ervoor dat je lichaam warmte afgeeft waardoor de lichaamstemperatuur kan dalen. Echter kan overmatig transpireren en/of een te warm slaapklimaat negatieve effecten hebben op de kwaliteit van slaap (Diepe slaap en REM-slaap).

Het effect van temperatuur op slaap                                                                         
Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt zorgt je lichaam voor een sterkere doorbloeding van de huid. Er is sprake van een verwijding van de bloedvaten;  het lichaamsoppervlak geeft hierbij meer warmte af aan de buitenlucht. Daarnaast kan de zweetproductie verhoogd worden waardoor de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht en dit zorgt voor verkoeling.

Bij afkoeling van het lichaam gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaten vernauwen zich, de doorbloeding van de inwendige organen verhoogd en de stofwisseling gaat harder werken. Dit kan leiden tot klappertanden en rillen.

Het gevolg van schommelingen in de lichaamstemperatuur is dat het lichaam dus actiever moet worden om de temperatuur stabiel te houden. De actievere werking van het lichaam en het onrustige slapen dat gepaard gaat met de temperatuurschommelingen zorgt ervoor dat het lichaam minder goed uitrust en een persoon daardoor ook minder fit op staat. Hier komt dan ook nog bij dat veel mensen nog eens korter slapen als de temperatuur te hoog wordt. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat de temperatuur een behoorlijke invloed heeft op de slaapkwaliteit- en slaapduur.

Meetgegevens
Met SlaapID krijgen wij inzicht in het slaapklimaat van de personen in hun eigen bed. Uit onze meetresultaten letten we niet zozeer op de hoogte van de temperatuur, maar voornamelijk op de schommelingen van de temperatuur die plaatsvinden. Personen die te warm slapen en veel transpireren laten duidelijk meer beweging zien dan personen met een stabiel slaapklimaat. De fluctuatie in temperatuur zorgt voor meer bewegingen om het koeler te krijgen ’s nachts.

Oplossingen
Het lichaam gaat ´s nachts naar de laagste temperatuur van de dag. Met dit gegeven is het van belang om te inventariseren waar eventuele verbeteringen kunnen worden aangebracht in de slaapomgeving. Er kan rekening gehouden worden met het tijdig ventileren van de slaapkamer of een juist advies in slaapproducten als een dekbed, kussen, matras, dekbedovertrek en/of hoeslaken. Vragen over het optimaliseren van de slaaptemperatuur. Vraag het gerust op de chatfunctie of mail naar info@slaapfysio.nl